Zaloguj przez
Rejestracja
Twoje dane
Dane do logowania
Login
Szczegóły
Nasz bar Madagaskar ucieleśnia miłość Francois Pralus do tej kolorowej wyspy.
Pochodzimy z naszej fasoli z Ambaja, w regionie Sambirano, bogatym w drzewa criollos.
Nasza czekolada jest tak dobrze zbalansowana, że ma kwaskowatość, owocowość i nuty kwiatowe.
Nic dziwnego, że to nasz najlepszy sprzedawca.
Typ fasoli: Criollo
"Kiedy byłem stażystą z Bernachonem, nagle uświadomiłem sobie, że mogę zrobić własną czekoladę z ziaren kakaowych".
François Pralus jest wyjątkowym Master Chocolate Maker, ponieważ jest jednym z nielicznych we Francji, który produkuje własną czekoladę. Dziś prawie 100 ton czekolady Pralus jest produkowanych i sprzedawanych każdego roku.
François Pralus pracuje z suszonymi ziarnami kakaowca, które otrzymuje z najlepszych plantacji kakao na całym świecie, szczególnie z Ameryki Południowej i Indonezji.
Z tych wyjątkowych ziaren wytwarza około piętnastu czystych odmian i 4 mieszanki.
"Robię wszystko sam, mówię François Pralus, zamiast kupować od wyspecjalizowanych dostawców".
I posunął się jeszcze dalej, ponieważ ma teraz własną plantację kakao na Madagaskarze.
François Pralus zdradza jedną z jego małych tajemnic, aby dać nam dokładniejszy obraz tego, jak uzyskuje właściwy smak przed rozpoczęciem produkcji:
"Wlewam kakao do wody, raczej jak przyrządzam ziołową herbatę i słodzę ją lekko cukrem, potem zostawiam, by się ułożyła, co daje mi dokładne wyobrażenie o tym, jaki będzie smak przed uruchomieniem procesu produkcyjnego".
Informacje dodatkowe
Poziom kakao | 100% |
---|---|
Składniki | cocoa, cocoa butter, non-GMO soy lecithin |
Wartości odżywcze | na 100 g |
Wartość energetyczna | 571 kcal / 2364 kJ |
Tłuszcze | 44 g |
Białka | 12 g |
Węglowodany | 24 g |
z których cukrów | 2 g |
Marka | Francois Pralus |
Waga | 100 g |
Kategorie | 100% czekolada, Ciemna czekolada, Francois Pralus |