Zaloguj przez
Rejestracja
Twoje dane
Dane do logowania
Login
Szczegóły
70% czekolada plantacyjna z brazylijskiej plantacji "Riachuelo" w sercu lasu deszczowego. W czekoladzie harmonijnie łączą się nuty smakowe prażonego kakao, suszonych owoców i czerwonych owoców, przez które przebijają nuty kwaśne. Na koniec wszystko stopniowo przechodzi w korzenny i czekoladowo-karmelowy posmak. Plantacja znajduje się w regionie Bahia, w regionie Ilhéus, blisko wybrzeża Atlantyku. Rosną tu drzewa kakaowe wraz z wieloma lokalnymi drzewami egzotycznymi, takimi jak drzewa Massaranduba czy Pau d'Arco. Taka brazylijska permakultura w praktyce.
Jeśli chcesz zafundować sobie wizytę na plantacji w zaciszu własnego domu, obejrzyj film z plantacji Riachuelo.
Michel Cluizel wprowadza nową edycję w 2021 roku, w której poprawia smak swoich czekoladek z plantacji, zwiększając zawartość ziaren kakaowych do co najmniej 70% w czekoladach ciemnych i 47% w czekoladach mlecznych. Robiąc czekoladki, dba o każdy etap wytwarzania czekolady. Na opakowaniach znajdziesz teraz oznaczenia typowe dla kraju pochodzenia ziaren kakaowych. Oprócz nazwy plantacji poznasz również nazwę obszaru oraz podstawowe notatki degustacyjne.
Skład: ziarno kakaowca, cukier, tłuszcz kakaowy. Może zawierać śladowe ilości orzechów, mleka i glutenu.
Wyjątkowa jakość: Michel Cluizel ściśle współpracuje z rolnikami i wspiera ich w zachowaniu tradycyjnych metod uprawy i fermentacji ziaren kakaowych. Zapewnia godziwe warunki rolnictwa i życia. Aby zachować określone smaki, Michel Cluizel stosuje długie prażenie w niskich temperaturach. Aby uzyskać niezrównane smaki swoich czekoladek, Cluizel często testował ponad 20 kombinacji metod fermentacji i prażenia. Właściwe palenie, mielenie i mieszanie ziaren kakaowych odbywa się już we Francji w Voiron.
Jeśli chodzi o składniki, Michel Cluizel naprawdę dba o to. Opatentował nawet znak towarowy „Nobles Ingredients”, co w praktyce oznacza, że wykorzystuje w swoich produktach:
tylko czyste masło kakaowe, bez jakichkolwiek domieszek tłuszczów roślinnych,
naturalna wanilia Bourbon zamiast waniliny,
nie używa lecytyny sojowej ani sztucznych aromatów.
Firma gwarantuje również, że żadne surowce nie przeszły procesu naświetlania lub jonizacji.
Waga i rozmiar: 70g, 161×79×7 mm
Informacje dodatkowe
Marka | Michel Cluizel |
---|---|
Kategorie | Ciemna czekolada, Michel Cluizel |