Zaloguj przez
Rejestracja
Twoje dane
Dane do logowania
Login
Szczegóły
Czekolada 70% z ziaren kakaowca z regionu Guayas w Ekwadorze z kruszonymi ziarnami aromatycznej odmiany kawy Arabica z Brazylii (min. 9%). Wysokie położenie regionu Chiapas oraz ekologiczne metody uprawy nadają kawie wykwintny aromat i wyjątkowy smak, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym koneserom. Tony palonego kakao stopniowo uwalniają się z czekolady, która bąbelkuje poprzez aromat kawy. Świeżość owoców i warzyw uzupełnia Twoje doznania. Czekolada jest organiczna, bezglutenowa i wegańska.
Michel Cluizel przybywa z nową edycją w 2021 roku, w której podkreśla smak ciemnych czekolad, zwiększając zawartość ziaren kakaowych do co najmniej 70%. Mleczne zawierają teraz co najmniej 47% ziaren kakaowych. Robiąc czekoladki, dba o każdy etap wytwarzania czekolady. Teraz na opakowaniu poznasz również nazwę obszaru/plantacji, czy podstawowe nuty smakowe.
Otrzymał nagrody w międzynarodowych konkursach:
brązowy medal, Academy of Chocolate, Londyn, 2021, kategoria "Best Flavoured Dark Bar"
1 gwiazdka, nagroda Great Taste Award, Guild of Fine Food Association, Londyn, 2021 r
dla swojego poprzednika Michel Cluizel Noir Café 60%: złoty medal, Academy of Chocolate, Londyn, 2011, kategoria "Best Flavoured Dark Bar"
Składniki: ziarno kakaowca, cukier, ziarna kawy arabica (9%), masło kakaowe. Może zawierać śladowe ilości orzechów, mleka i glutenu.
Produkt rolnictwa BIO, certyfikat BIO: FR-BIO-10, CZ-BIO-003.
Wyjątkowa jakość: Michel Cluizel ściśle współpracuje z rolnikami i wspiera ich w zachowaniu tradycyjnych metod uprawy i fermentacji ziaren kakaowych. Zapewnia godziwe warunki rolnictwa i życia. Aby zachować określone smaki, Michel Cluizel stosuje długie prażenie w niskich temperaturach. Aby uzyskać niezrównane smaki swoich czekoladek, Cluizel często testował ponad 20 kombinacji metod fermentacji i prażenia. Właściwe palenie, mielenie i mieszanie ziaren kakaowych odbywa się już we Francji w Voiron.
Jeśli chodzi o składniki, Michel Cluizel naprawdę dba o to. Opatentował nawet znak towarowy „Nobles Ingredients”, co w praktyce oznacza, że wykorzystuje w swoich produktach:
tylko czyste masło kakaowe, bez jakichkolwiek domieszek tłuszczów roślinnych,
naturalna wanilia Bourbon zamiast waniliny,
nie używa lecytyny sojowej ani sztucznych aromatów.
Firma gwarantuje również, że żadne surowce nie przeszły procesu naświetlania lub jonizacji.
Waga i rozmiar: 70g, 161×79×7 mm
Informacje dodatkowe
Marka | Michel Cluizel |
---|---|
Kategorie | Smakowa czekolada, Ciemna czekolada, Michel Cluizel |