Zaloguj przez
Rejestracja
Twoje dane
Dane do logowania
Login
Szczegóły
Delikatna ciemna czekolada o wyjątkowo długim posmaku. Intymne obcowanie z tą czekoladą prowadzi przez smaki egzotycznych owoców, nuty suszonych owoców, smak prażonych ziaren kakaowca do rekordowo intensywnej czekoladowej dziesięciominutowej kulminacji. Czekolada jest organiczna, bezglutenowa i wegańska.
Plantacja Mokaya znajduje się w Meksyku w regionie Chiapas – kolebce uprawy kakao. Już dwa tysiące lat temu Mokay, miejscowi rdzenni Indianie utrzymujący się głównie z rybołówstwa, przygotowali napój z miazgi kakaowej i ziaren - pierwszą na świecie „czekoladę”. Nazywali ją „kakawą”.
Jeśli chcesz zafundować sobie wizytę na plantacji w zaciszu własnego domu, obejrzyj film z plantacji Mokaya.
Otrzymał nagrody w międzynarodowych konkursach:
1 gwiazdka – Great Taste Award, Guild of Fine Food Association, Londyn, 2021 r
złoty medal, Akademia Czekolady, 2021, kategoria „Najlepsza ciemna czekolada od fasoli do batonu”.
dla swojego poprzednika 66% Mokaya: srebrny medal, Academy of Chocolate, 2013, kategoria "Najlepsza ciemna czekolada Bean-To-Baton"
dla swojego poprzednika 66% Mokaya: srebrny medal, International Chocolate Awards, finał europejski 2018, kategoria „Plain/origin dark batony”
dla swojego poprzednika 66% Mokaya: złoty medal - Nagroda Specjalna - organiczna, International Chocolate Awards, finał europejski 2018, kategoria "Plain/origin dark batony"
dla swojego poprzednika 66% Mokaya: srebrny medal, Akademia Czekolady, 2019, kategoria „Bean to Bar Seasoned”
Skład: ziarno kakaowca z plantacji Mokaya, cukier, masło kakaowe. Może zawierać śladowe ilości orzechów, mleka i glutenu.
Produkt rolnictwa BIO, certyfikat BIO: FR-BIO-10, CZ-BIO-003.
Wyjątkowa jakość: Michel Cluizel ściśle współpracuje z rolnikami i wspiera ich w zachowaniu tradycyjnych metod uprawy i fermentacji ziaren kakaowych. Zapewnia godziwe warunki rolnictwa i życia. Aby zachować określone smaki, Michel Cluizel stosuje długie prażenie w niskich temperaturach. Aby uzyskać niezrównane smaki swoich czekoladek, Cluizel często testował ponad 20 kombinacji metod fermentacji i prażenia. Właściwe palenie, mielenie i mieszanie ziaren kakaowych odbywa się już we Francji w Voiron.
Jeśli chodzi o składniki, Michel Cluizel naprawdę dba o to. Opatentował nawet znak towarowy „Nobles Ingredients”, co w praktyce oznacza, że wykorzystuje w swoich produktach:
tylko czyste masło kakaowe, bez jakichkolwiek domieszek tłuszczów roślinnych,
naturalna wanilia Bourbon zamiast waniliny,
nie używa lecytyny sojowej ani sztucznych aromatów.
Firma gwarantuje również, że żadne surowce nie przeszły procesu naświetlania lub jonizacji.
Waga i rozmiar: 70g, 161×79×7 mm
Informacje dodatkowe
Marka | Michel Cluizel |
---|---|
Kategorie | Ciemna czekolada, Michel Cluizel |